Florida VS: geweldige rondreis van 2-3 weken - westkust (2024)

Dit artikel gaat over de westkust van Florida. Dit als onderdeel van een fantastische rondreis door de Amerikaanse the Sunshine State! Twee keer ben ik tot nu toe op rondreis geweest in Florida. Zo mooi, ik zou graag binnenkort weer heengaan. Florida heeft ontzettend veel te bieden en geeft mij het ultieme zonvakantiegevoel! Op rondreis door Florida, wat wens je nog meer?! Zwemmen met lamantijnen, schelpen zoeken op Sanibel Island, krokodillen spotten in de Everglades… Genieten!

In dit artikel

  • Florida rondreis deel 2: westkust
  • Crystal River
  • St. Pete Beach
    • Omgeving St. Pete Beach
  • Everglades National Park
  • Florida Keys
  • Key West
  • Einde Florida rondreis deel 2
  • Kaart Florida rondreis
    • Florida rondreis deel 1

Florida rondreis deel 2: westkust

Dit is deel 2 van de Florida Rondreis, waarin we de westkust van Florida bezoeken. In deel 1 zijn we langs de oostkust van Florida gegaan, inclusief Miami en Orlando. We doen deze rondreis dus vanuit Miami en rijden tegen de klok in. Maar deze Florida rondreis kan natuurlijk net zo goed andersom gereden worden (met de klok mee). Of gestart worden vanuit een andere plaats met een internationale luchthaven, zoals Orlando of Tampa.

De westkust van Florida, waar plaatsen als Crystal River en St. Pete Beach aan liggen, maar ook de eilanden Sanibel en Captiva, noemen we de Gulf Coast. Deze kant van de staat (van de grens met Alabama tot aan Key West) ligt namelijk aan de Golf van Mexico.

Crystal River

Na Orlando ligt de volgende stop van de rondreis aan de westkust van Florida: Crystal River. Eén van de dingen die je zeker hier moet doen is zwemmen en snorkelen met lamantijnen en dolfijnen spotten. Boek daarvoor vooraf een tour in de Crystal River Wildlife Refuge.

Je kunt in dit natuurgebied ook mooi wandelen rondom de W Fort Island Trail bijvoorbeeld. Of een middagje relaxen aan het strand bij Fort Island Beach. Je ziet in de Crystal River Wildlife Refuge o.a. pelikanen. Wij vonden het hier overal lekker rustig, wellicht omdat we er in het voorseizoen waren (mei).

Florida VS: geweldige rondreis van 2-3 weken - westkust (7)

Crystal River is eventueel vanuit Orlando als dagtrip te bezoeken (1.5 uur rijden enkele reis). Of rij na een dagje Crystal River direct door naar de volgende stop van deze Florida rondreis: St. Pete Beach (2 uur).

Tussen Orlando en Crystal River zou je Rainbow Springs kunnen bezoeken voor een mooie kajaktocht, wanneer je dat nog niet eerder hebt kunnen doen tijdens je Florida rondreis.

St. Pete Beach

St. Pete Beach ligt ten oosten van de steden Tampa en St. Petersburg. Onderweg van Crystal River naar St. Pete Beach kun je o.a. stoppen bij:

  • Tarpon Springs, bekend van sponsvissers (sinds eind 19e eeuw) en Griekse restaurants
  • Honeymoon Island State Park, om van daar uit Caladesi Island per boot te bereiken
  • Clearwater Marine Aquarium, een non-profit organisatie met gehandicapte dolfijn

In St. Pete Beach bij St. Petersburg (in Florida, niet Rusland) en het nabij gelegen Clearwater Beach vind je paradijselijke witte stranden. Sand Key Beach is 330 meter breed! Liggen op het strand kun je bij St. Pete Beach goed combineten met het ondernemen van activiteiten. Bijvoorbeeld fietsen, zwemmen, snorkelen, vissen, surfen of golfen. Bij The Don CeSar kun je ook jetskiën. En bij John’s Pass Village in Madeira Beach zitten leuke winkeltjes.

Omgeving St. Pete Beach

Bezoek in St. Petersburg het prachtige Dali Museum of één van de andere musea rondom de Waterfront Walk. Er zijn hier ook veel kunstobjecten op straat te vinden. Ga ‘s avonds zeker naar één van de vele jazzclubs en bars, zoals Ruby’s Elixir, The Mandarin Hide en The Ale & The Witch. Ook leuk: Ka’tiki Sunset Beach op Treasure Island.

Bij Fort de Sato State Park (15 min) vind je ook mooie stranden, picknickplekjes en de boot naar het prachtige natuurgebied Egmont Key State Park. In Tampa Bay (40 min) zit Bush Gardens, een attractiepark met achtbanen, waar je tevens op safari kunt. Ybor City bij Tampa staat bekend om de sigarenwinkels, maar wij vonden dat geen aanrader (griezelige sfeer).

Captiva & Sanibel Island

Vanuit St. Pete Beach rijden we in nog geen 2.5 uur zuidwaards naar Fort Myers Beach. In het centrum van Fort Myers Beach rond Times Square vind je winkeltjes en restaurants, waaronder een aantal Duitse. Je kunt hier ook flamingo’s zien aan het mooie strand. Daarna rijden we door naar de eilanden Sanibel en Captiva.

De vrolijk gekleurde houten huisjes, palmbomen, prachtige witte stranden met schelpen, mangrove bossen… Op deze twee kleine eilanden hangt een rustige, liefelijke sfeer, waar je leuk kunt fietsen. Bezoek vanuit Captiva per boot het prachtige Cayo Costa State Park. Of boek een dolfijnentour vanuit Captiva of Sanibel (privétour).

Een uur ten zuiden van Sanibel ligt Naples, niet te verwarren met de Italiaanse stad Napels. Naples in Florida heeft een mooi zandstrand, een botanische tuin en heel veel golfbanen. Bij Marco Island, een halfuur rijden ten zuiden van Naples en 1.5 uur ten zuiden van Sanibel Island, kun je vanuit het plaatsje Goodland een doen.

Everglades National Park

Wij rijden door naar de Everglades, waar we uiteraard een alligatortour doen. Eén van de leukste boottrips die ik ooit gemaakt heb! Je kunt vanuit Chokoloskee de Everglades per kajak verkennen, maar wij kiezen voor de airboat. Dan zit je wat hoger en raast een stuk sneller door het moerassige gebied heen.

De Florida Everglades is de enige plek op aarde waar zowel alligators als krokodillen naast elkaar leven.

De Everglades NP van 600 hectare is nog slechts 20% van het totale Everglades gebied. Spot alligators, krokodillen, otters, rode lepelaars, visarend, groen boomkikkers en meer! Highway 41 is de hoofdstraat van Everglades National Park.

Aan die highway 41 ligt ook de meeting point van deze Everglades tour, mooi op de route tussen Sanibel en de Keys. Er zijn ook speciale wild-life fotografie boottours in de Everglades. Vanuit Shark Valley kun je de tram of de fiets over deze 25 km lange rondweg nemen. Mooi uitzicht heb je vanaf de 18m hoge toren. Of ga wandelen bij de Anhinga Trail of de Mahogany Hammock Trail (bij de 9336 weg).

Als je hier bent besef je eigenlijk ook: de Everlades is slechts één van de vele mooie Nationale Parken in de Verenigde Staten. Er staan er nog zoveel op mijn bucketlist!

Florida Keys

Vanuit highway 41 in de Everglades rij je zo highway 1 op, de weg die de eilanden van de Florida Keys met elkaar verbindt. De Florida Keys strekken zich uit over een afstand van zo’n 120 miles (iets minder dan 200 km). Er zijn momenteel 882 eilanden van de Florida Keys in kaart gebracht, waarvan er 30 bewoond zijn.

Je kunt ervoor kiezen om in één ruk vanuit de Everglades door te rijden naar Key West. Of om eerst nog – na een dagje Everglades – één of meerdere nachten door te brengen op één van de eerste keys die je vanuit het vaste land doorkruist, zoals Key Largo, Duck Key of Islamorada.

Op Islamorada hangt een prettige, relaxte sfeer. En het is er prachtig! Bovendien zijn er leuke activiteiten om te doen. Beleef bijvoorbeeld eens hoe het is om een zeemeermin te zijn. Of ga op sunset cruise. Zonde om plankgas doorheen te rijden.

De Keys vormen het enige levende koraalrif van het Noord Amerikaanse continent. In het John Pennekamp Coral Reef State Park kun je o.a. duiken en snorkelen. Op Big Pine Key kun je met wat geluk de Key-witstaarthert zien zwemmen en scharrelen tussen het struikgewas. Rij hier alsjeblieft niet te snel. Het verkeer kost wekelijks minstens één hert het leven. En dat terwijl het een bedreigde diersoort is! Dus pas op ajb.

Wij hebben Key West ook wel eens als een halve dagtrip vanuit Miami gedaan haha Gewoon om daar even een co*cktail te drinken. Gewoon omdat het kan! haha Erg toch?!

Key West

Als meest zuidelijke plaats van de VS mét historisch centrum heeft Key West een aantrekkingskracht op veel mensen. Er hangt een tropische, koloniale sfeer met karakteristieke houten huizen, bijvoorbeeld aan Fleming Street. Vaak zijn die huizen en gebouwen wit of een lichte pasteltint geschilderd. In Bahama Village (wijk) vind je veel vrolijk gekleurde huizen.

Key West heeft sowieso veel leuke restaurantjes schattige winkeltjes met souvenirs, kunst, etc. De taxi’s zijn hier roze! Helaas verpesten elektriciteitsdraden en palen regelmatig het zicht op mooie houten huizen en gebouwen uit de koloniale tijd, maar goed. Onderweg naar Key West zie je trouwens ook gebouwen die beschilderd zijn met tropische vissen, dolfijnen e.d.

Een hot item op Key West is de Key Lime Pie. Tijdens deze fietstour ontdek je Key West én proef je de beroemde lokale lekkernij. Bezoek het meest zuidelijke puntje van de VS. En bekijk zonsondergang vanaf bijvoorbeeld Mallory Square.

Duval Street is de hoofdstraat van Key West. Lekker mensen kijken! Daar betaal je dan wel de hoofdprijs voor een drankje en/of hapje. Schrik sowieso niet van de hoge prijzen op Key West. Zowel qua hotelovernachting als voor de (service charge bij de) restaurants zal je diep in de buidel moeten tasten voor dit stukje paradijs op aarde. Acceptabel voor een paar nachten, maar ik zou dus niet te lang blijven hangen.

De Seven Miles Bridge ligt tussen Knight’s Key en Little Duck Key. De moderne brug is open voor gemotoriseerd verkeer, de oude brug die er parallel aan loopt, is alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Einde Florida rondreis deel 2

De rondreis Florida zit er op. Terug naar Miami Beach! Dat is zo’n 3.5-4 uur rijden vanuit Key West. Wellicht plak je er nog een paar nachten Miami Beach aan vast? Of vlieg je direct dezelfde dag nog naar huis of verder?

Tip: op de terugweg vanuit de Keys naar Miami, overweeg een pitstop bij Schnebly Redland’s Winery bij Homestead. Een verborgen pareltje met lekkere wijn, niet ver van Miami.

Kaart Florida rondreis

Deze kaart bevat plaatsen en plekjes die in dit artikel genoemd worden (en meer). Deze is ‘smartphone vriendelijk’; je kunt ‘m gemakkelijk gebruiken via de app Google Maps. Klik op de pictogram linksboven om het menu te openen en de categorieën te kunnen zien. Om de kaart aan te passen aan je eigen voorkeuren en interesses, (de)selecteer een categorie. Via Google Drive kun je de kaart kopiëren naar jouw eigen My Google Maps account.

Florida rondreis deel 1

Heb je het 1e deel van deze artikelserie over Florida rondreis al gelezen? Check het artikel Florida USA: rondreis van 2-3 weken om nooit te vergeten – oostkust voor meer informatie en tips over:

  • Miami Beach en Coral Gables
  • Gold Coast met o.a. Fort Lauderdale en Palm Beach
  • Space Coast incl. Kennedy Space Center
  • Noordoost Florida met o.a. Daytona en St. Augustine
  • Juniper Springs
  • Orlando e.o.

Deel 3 van deze Florida rondreis artikelserie zal binnenkort op deze website verschijnen. Dat deel gaat over praktische zaken van een Florida rondreis, zoals huurauto, vluchten, visum, Florida rondreis combineren met een bezoek aan New York City, etc.

Hopelijk helpt dit artikel jou om maximaal te kunnen genieten van jouw Florida rondreis. Ben jij al eens in Florida geweest? Of zou je daar graag eens naar toe willen? Laat hieronder gerust een reactie achter, zeker als je een vraag hebt, of wellicht een aanvullende tip? Alvast veel plezier gewenst tijdens jouw rondreis Florida! geloof me, daar ga je zeker geen spijt van krijgen. Pas wel op: Florida werkt verslavend.

Vanuit Miami kun je trouwens makkelijk vliegen naar San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Op Puerto Rico vind je het enige tropisch regenwoud dat de VS rijk is. Je leest er alles over in het artikel El Yunque National Forest: wandelen in het prachtige tropisch regenwoud van Puerto Rico.

Ook tof voor op de bucketlist: bezoek de mooiste parken van West-Amerika. Het Sequoia National Park lijkt me bijvoorbeeld erg mooi!

En nog een leestip voor Florida:

Dit artikel bevat zogenaamde ‘affiliate links’. Het kost jou niets extra wanneer je via zo’n affiliate link iets bestelt of boekt! Affiliate partners belonen mij met een kleine commissie voor het maken van nuttige connecties tussen kopers en hun service of product (die ik aanraad op basis van persoonlijke ervaring, anders zet ik het er niet in). Dit helpt om de kosten van deze website te dekken. Zie het als een compliment voor mijn werk. Voor meer informatie kijkhier.

Wil je nu even niets boeken of bestellen via deze links, maar wil je me wel steunen om nieuwe content te kunnen blijven maken? Je kunt me altijd trakteren op een glaasje wijn! Of neem een kijk je op mijn partner pagina. Dank je wel alvast en geniet van je volgende reis!

Laatst bijgewerkt op 04/30/2023 door Elisa Flitter Fever

activiteiteneilandfly-driverondreisstrandwinterzonZeezon

Florida VS: geweldige rondreis van 2-3 weken - westkust (29)

Elisa Flitter Fever

Hello, I'm Elisa - travel blogger, passionate about beautiful destinations, writing, wine tasting and animals. Sharing info & tips like I do with my best friends. The travel blog that goes the extra mile. 70 countries & counting!

Florida VS: geweldige rondreis van 2-3 weken - westkust (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6033

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.